zondag 24 april 2011

el Bulli sculpture collection · Ferran Adrià by Gifre



El Bulli is een Catelaans restaurant dat word beschouwd als 1 van de beste in de wereld (3 Michelin sterren)
De chef-kok is Ferran Adria. Hij word benoemd als 'one of the greatest, or certainly, most creative'.
Het tijdschrift Gourmet - een hoogstaand culinair tijdschrift - noemde Adria 'The Salvador Dali of the Kitchen'. De vergelijking die hier word gemaakt is merkwaardig. Salvador Dali (Beeldend kunstenaar met hoog aanzien) & Ferran Adria (Eh, ook beeldend kunstenaar, of nee, kunstenaar die elk zintuig weet te prikkelen).
Ferran Adria tovert met eten. The sky is the limit. Nieuwe technologieen verfijnen zijn ideeen. Daarnaast werkt hij samen met Pere Gifre. Pere Gifre is een industrieel ontwerper / kunstenaar. Hij mengt fantasie met wetenschap en gebruikt daarbij dynamische systemen, simulaties en werelds meest ingewikkelde computertechnieken. Hij is degene achter het servies van Ferran Adria.
Beiden, Adria en Gifre, werken met de nieuwste technieken en technologieen. Er is geen techniek die zij niet kunnen leren of uitvinden. Hun samenwerking zorgt voor verfijnde kunstwerken die allereerst het oog prikkelen, door het vernieuwende design van zowel Gifre die het servies maakt, als Adria die het invult. Daarnaast worden alle andere zintuigen geprikkeld bij elke stap van het nuttigen van het gerecht. Dit is bovenal het werk van Adria, die tovert met voeding. Maar ook hierbij spelen de designs van Gifre een rol.
Je zou het kunnen vergelijken met samenwerking tussen een musici en een schilder. Of bijvoorbeeld door Antony Hegarty (Antony and the Johnsons) die ervoor kiest om bij zijn beeldend werk, gebundeld in een boek, een album te maken. De muziek op zich prikkelt en word als kunstvorm gezien. Zo ook zijn beeldend werk. Maar de samenvoeging van deze 2 brengt het geheel op een ander level, een hogere. Waarom een hoger level? Hoe meer zintuigen worden geprikkeld, hoe groter de ervaring, hoe groter de herinnering, hoe hoger de emotie. Kanttekening: dit geld natuurlijk alleen als het werkt, samen. Niet iedere combinatie heeft dit effect. De kunst is in deze, de juiste combinatie te vinden. Die aanvulling die jouw werk versterkt. Deze combinatie hebben Ferran Adria en Pere Gifre gevonden, dat is zeker.

http://www.gifre.com/category/art

Geen opmerkingen:

Een reactie posten