zaterdag 23 april 2011

Toonkunst

Om kunst te appricieren moet je een 'goede smaak' hebben, maar 'smaak' zelf komt in de kunsten niet voor. 'Kunst' richt zich voornamelijk op oog en oor. De beeldende kunst (schilderkunst, fotografie e.d.) op het oog en de musische kunst op het oor. En dan heb je de kunsten zoals opera en film, die zich op zowel oog als oor richten.
Dit is allemaal 'toonkunst'..

Maar waarom? Wij hebben 5 zintuigen! Zien, horen, ruiken. voelen, proeven.. Waarom worden de laatste drie ondergewaardeerd? Als je een kunstwerk bekijkt, komt dit binnen zolang je je ogen er niet letterlijk voor sluit. Daarna heb je nog de herinnering en het gevoel dat je eraan over hebt gehouden. Maar dit geld ook voor voedsel! Zolang het maalt in je mond, heb je de ervaring. Zodra je het doorslikt, heb je de herinnering. En het gevoel dat je er aan overhoud. En dat laatste is in het geval van voedsel natuurlijk extra kritisch: voedsel kan daadwerkelijk iets doen met je 'binnenkant'. Daarnaast richt voedsel zich ook op het oog en op de neus en zelfs op het gevoel. Het is een substantie met een uiterlijk, of substanties die door een chefkok een nieuw uiterlijk toegewezen krijgen. Deze bestaande - of nieuwe - substantie heeft een bepaalde geur en een bepaald gevoel in mond en maag. En dan ook nog de smaak, die iets doet met de consument. Als ik voedsel als kunst mag benoemen, is dit mooi wel een hele brede kunstvorm! Voelen, ruiken, zien en proeven; dat is wat je krijgt aangereikt. En dan is er ook nog horen. Ja, wel degelijk. Ieder gerecht en ieder onderdeel ervan heeft een andere klank in de mond. Knapperig, sappig, slobberig, krakend.. Dit is een totaalervaring die geen andere kunstvorm kan bieden. Toonkunst is hierbij vergeleken maar een karige kunst, als je het mij vraagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten